Επίδραση του Ποσοστού και του μεγέθους των μυϊκών ινών στη σωματική απόδοση και στην αθλητική επίδοση (1)

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”20″ margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”2_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Επίδραση του Ποσοστού και του μεγέθους των μυϊκών ινών στη σωματική απόδοση και στην αθλητική επίδοση (1) [/fusion_title][fusion_text]Οι μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ, και κυριότερα οι ΙΙχ, είναι οι ίνες που θα καθορίσουν την ικανότητα παραγωγής μυϊκής ισχύος ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει διότι μέσα από πάρα πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, και κυριότερα του τύπου ΙΙχ, τόσο μεγαλύτερη είναι η μέγιστη δύναμη (σε αντίθεση με τον χρόνο, ο οποίος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος τη μέγιστη δύναμη του και είναι μικρότερος), η στροφορμή και η ροπή, ο ρυθμός εφαρμογής της δύναμης, η γωνιακή ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο (που μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερη κι η σπουδαιότητα και συνεισφορά αυτών των μυϊκών ινών), η μέγιστη, η σχετική μέγιστη και η μέση ισχύς.

Αντίθετα, όταν ένα άτομο έχει υψηλό ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, θα πραγματοποιήσει πολύ λιγότερες επαναλήψεις, με ένα εξωτερικό φορτίο της τάξεως του 70% της μέγιστης δύναμής του, σε σχέση με ένα άτομο που έχει μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών τύπου Ι, που με το ίδιο φορτίο θα μπορεί να πραγματοποιήσει τις διπλάσιες ή και τριπλάσιες επαναλήψεις. Αντίθετα, πρόσφατη έρευνα των Τερζή και συν. (2008) συμπέρανε ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση/συσχέτιση του ποσοστού των μυϊκών ινών τύπου Ι στον/με τον αριθμό των επαναλήψεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει ένα άτομο σε μια άσκηση αντιστάσεων ενάντια σε φορτία της τάξεως του 70% και 85% της μέγιστης δύναμής του. Συμπερασματικά, μέσα από αυτές τις δύο έρευνες διαπιστώνεται ότι ο αριθμός επαναλήψεων που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα άτομο, με ένα βάρος αντίστασης της τάξεως του 70% και άνω, έχει να κάνει μόνο με το ποσοστό των μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, διότι από αυτό το ποσοστό της έντασης και άνω ουσιαστικά «δουλεύουν» οι μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ, αφού εκεί βρίσκεται το λεγόμενο «Stimulatory Threshold» των μυϊκών ινών τύπου ΙΙ. Αυτό είναι ένα πολύ κομβικό σημείο, όπως θα δούμε και σε επόμενη ενότητα, για την επιτυχία ή όχι ενός προγράμματος Μυϊκής Υπερτροφίας.

Από την άλλη μεριά, τα άτομα που έχουν μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, ναι μεν μπορούν να παράγουν υψηλή ισχύ, αλλά δεν μπορούν να την διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς έχει διαπιστωθεί από 2 παλιές και 1 νέα έρευνα (Μεθενίτης και συνεργάτες). Μέσα από αυτές τις 3 έρευνες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που έχουν υψηλό ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, σαφώς και πετυχαίνουν πολύ μεγαλύτερη μέγιστη και μέση μυϊκή ισχύ από τα άτομα με μικρό ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, αλλά όσο περνάει ο χρόνος της άσκησης (περίπου μετά από 20-30 δευτερόλεπτα συνεχόμενης μέγιστης έντασης άσκησης ή αξιολόγησης, όπως στα τεστ αξιολόγησης αντοχής στη ταχυδύναμη, όπου τα άτομα πραγματοποιούν για ένα λεπτό συνεχόμενα μέγιστα επιτόπια άλματα ή ποδηλατούν για 30 δευτ. με την μέγιστη δυνατή ταχύτητά τους), η παραγωγή μυϊκής ισχύος μειώνεται πολύ περισσότερο απ’ ότι στα άτομα με μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών τύπου Ι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στα άτομα με μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ, διαπιστώνεται υψηλή συσχέτιση με την ποσοστιαία μείωση της παραγόμενης μυϊκής ισχύος σε αξιολογήσεις αντοχής στη ταχυδύναμη. Αντίθετα, αυτή η μείωση είναι σαφώς μικρότερη, έως και μηδενική, στα άτομα που έχουν υψηλό ποσοστό μυϊκών ινών τύπου Ι193, 215, 285. Με άλλα λόγια, ένα άτομο που έχει υψηλό ποσοστό μυϊκών ινών τύπου ΙΙ μπορεί να παράγει πολύ μεγάλη μυϊκή ισχύ, αλλά δεν μπορεί να την κρατήσει υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ αντίθετα ένα άτομο με μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών τύπου Ι δεν παράγει μεγάλη μυϊκή ισχύ, αλλά αυτήν που παράγει μπορεί να την διατηρήσει για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (Μεθενίτης και συνεργάτες). Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται λόγω των μεταβολικών διαδικασιών που ευθύνονται για την παραγωγή ΑΤΡ στους διάφορους τύπους των μυϊκών ινών. Λόγω της αυξημένης ικανότητας ενεργοποίησης και σύσπασης που έχουν οι μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ, η κατανάλωση του ΑΤΡ είναι τεράστια. Από την άλλη όμως πλευρά, ο ρυθμός ανασύνθεσης αρχικά είναι πάρα πολύ μεγάλος, ενώ με την πάροδο του χρόνου μειώνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα συνολικά να είναι πολύ μικρότερος από τις μυϊκές ίνες τύπου Ι, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στις μυϊκές ίνες τύπου ΙΙχ. Αντίθετα, οι μυϊκές ίνες τύπου Ι δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ΑΤΡ, ενώ ο ρυθμός ανασύνθεσής τους είναι μεγαλύτερος από τις ίνες τύπου ΙΙ. Για τον λόγο αυτό, η μείωση στη παραγόμενη ισχύ που διαπιστώνεται μέσα από ένα τεστ αντοχής στη ταχυδύναμη συμβαδίζει απόλυτα με την μείωση του ΑΤΡ που παρατηρείται στις μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ και ιδιαίτερα στις ΙΙχ.

Εικόνα 1: Συσχέτιση μεταξύ (Α) μεγέθους μυϊκών ινών τύπου ΙΙα και μέγιστης δύναμης και (Β) μεγέθους μυϊκών ινών τύπου ΙΙχ και μέγιστης ισχύος στο κατακόρυφο άλμα με αιώρηση (Μεθενίτης και συν.).

Τόσο στις καθημερινές δραστηριότητες όσο και στον αθλητισμό, αυτό που καθορίζει την επιτυχία ή μη, δεν είναι μόνο η παραγωγή μέγιστης δύναμης για λίγο, αλλά το πόσο πολύ μειώνεται αυτή η παραγωγή. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό αυτό καλύτερα. Έχουμε δύο αθλητές 200μ σπριντ, από τους οποίους ο ένας μπορεί να παράγει πολύ μεγάλη ισχύ αλλά δεν μπορεί να την κρατήσει υψηλά πέρα από λίγα δευτερόλεπτα. Ο άλλος παράγει πολύ μικρότερη ισχύ αλλά έχει την ικανότητα να την διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποιος από τους δύο θα κερδίσει τον αγώνα; Η απάντηση είναι ο δεύτερος (αν και θα χάσει στα πρώτα μέτρα από τον πρώτο αθλητή), επειδή δεν έχει μεγάλη πτώση στην παραγωγή ισχύος του, που σημαίνει ότι μπορεί να παράγει το ίδιο μέγεθος ισχύος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γενικά στην αθλητική επιστήμη δεν σημαίνει τίποτα το πόση μέγιστη δύναμη ή ισχύ μπορεί να παράγει ένα άτομο. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορεί να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα την όποια  μέγιστη δύναμη ή ισχύ μπορεί να παράγει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (Μεθενίτης και συν.). Για τον λόγο αυτό ανεξάρτητα από το είδος της συστηματικής άσκησης, προπόνησης και αθλήματος, θα πρέπει να δίνουμε στους ασκούμενους –αθλητές μας τα απαραίτητα προπονητικά ερεθίσματα, ώστε να προκαλούμε προσαρμογές και στις μυϊκές ίνες τύπου Ι.

 

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την Σωματική-αθλητική επίδοση – απόδοση είναι το Μέγεθος των μυϊκών ινών. Ανάλογα με το είδος της άσκησης ή του αθλήματος, την σωματική απόδοση ή την αθλητική επίδοση επηρεάζει σημαντικά το μέγεθος των μυϊκών ινών. Ειδικότερα, την αερόβια ικανότητα, την πρόσληψη και κατανάλωση του Ο2, την VO2max και τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες τις επηρεάζει το μέγεθος των μυϊκών ινών τύπου Ι. Αντίθετα, την παραγωγή ταχύτητας, ισχύος, δύναμης και τον ρυθμό εφαρμογής της δύναμης (Μεθενίτης και συν.) τα επηρεάζει το μέγεθος των μυϊκών ινών τύπου ΙΙ  και ειδικότερα των ινών τύπου ΙΙχ. Η αύξηση της εγκάρσιας επιφάνειας μιας μυϊκής ίνας σε μακροσκοπικό επίπεδο ξεκινά με την εναπόθεση νέων νηματίων ακτίνης και μυοσίνης στην περιφέρεια των μυοϊνιδίων. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται ο αριθμός των εγκάρσιων γεφυρών σε παράλληλη διάταξη, οι οποίες μπορούν να παράγουν μυϊκή δύναμη με συνέπεια να αυξάνεται η συνολική μυϊκή δύναμη που μπορεί να παράγει ο αντίστοιχος μυς. Ωστόσο το θέμα δεν είναι δυστυχώς τόσο απλό, όπως πιστεύαμε από παλαιότερες έρευνες.

Εικόνα 1: Συσχέτιση μεταξύ (Α) μεγέθους μυϊκών ινών τύπου ΙΙα και μέγιστης δύναμης και (Β) μεγέθους μυϊκών ινών τύπου ΙΙχ και μέγιστης ισχύος στο κατακόρυφο άλμα με αιώρηση (Μεθενίτης και συν.).
  Όπως βλέπουμε στην εικόνα 2, οι αθλητές των αλμάτων, των ρίψεων και των δρόμων ταχύτητας δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα όσο αφορά το ποσοστό και το μέγεθος των μυϊκών ινών τους. Ωστόσο, αυτά τα άτομα έχουν διαφορετικό σωματότυπο, κάνουν διαφορετικό αγώνισμα με τελείως διαφορετικά κινητικά πρότυπα και διαφορετική προπόνηση. Οπότε τι είναι αυτό που τους διαφοροποιεί; Η απάντηση στο επόμενο άρθρο…

 Βιβλιογραφία

Aagaard, P. “Training-Induced Changes in Neural Function.” [In eng]. Exerc Sport Sci Rev 31, no. 2 (Apr 2003): 61-7. Aagaard, P., and J. L. Andersen. “Correlation between Contractile Strength and Myosin Heavy Chain Isoform Composition in Human Skeletal Muscle.” [In eng]. Med Sci Sports Exerc 30, no. 8 (Aug 1998): 1217-22. Aagaard, P., E. B. Simonsen, J. L. Andersen, P. Magnusson, and P. Dyhre-Poulsen. “Increased Rate of Force Development and Neural Drive of Human Skeletal Muscle Following Resistance Training.” [In eng]. J Appl Physiol 93, no. 4 (Oct 2002): 1318-26. Andersen, L. L., and P. Aagaard. “Influence of Maximal Muscle Strength and Intrinsic Muscle Contractile Properties on Contractile Rate of Force Development.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 96, no. 1 (Jan 2006): 46-52. Andersen, L. L., J. L. Andersen, S. P. Magnusson, C. Suetta, J. L. Madsen, L. R. Christensen, and P. Aagaard. “Changes in the Human Muscle Force-Velocity Relationship in Response to Resistance Training and Subsequent Detraining.” [In eng]. J Appl Physiol 99, no. 1 (Jul 2005): 87-94. Anderson, J.B. , and R.G.  McMurray. Overview: Nutrition in Exercise and Sport. Nutrition in Exercise and Sport. edited by I. Wolinsky Boca Rato, New York: CRC Press, 1998. Bergstrom, J., L. Hermansen, E. Hultman, and B. Saltin. “Diet, Muscle Glycogen and Physical Performance.” [In eng]. Acta Physiol Scand 71, no. 2 (Oct-Nov 1967): 140-50. Bird, S. P., K. M. Tarpenning, and F. E. Marino. “Designing Resistance Training Programmes to Enhance Muscular Fitness: A Review of the Acute Programme Variables.” [In eng]. Sports Med 35, no. 10 (2005): 841-51. Bobbert, M. F., P. A. Huijing, and G. J. van Ingen Schenau. “Drop Jumping. I. The Influence of Jumping Technique on the Biomechanics of Jumping.” [In eng]. Med Sci Sports Exerc 19, no. 4 (Aug 1987): 332-8. Bompa, Tudor O, and G Gregory Haff. Periodization: Theory and Methodology of Training. Human Kinetics Publishers, 2009. Bosco, C., and P. V. Komi. “Influence of Aging on the Mechanical Behavior of Leg Extensor Muscles.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 45, no. 2-3 (1980): 209-19. Bosco, C., P. Luhtanen, and P. V. Komi. “A Simple Method for Measurement of Mechanical Power in Jumping.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 50, no. 2 (1983): 273-82. Bosco, C., P. V. Komi, J. Tihanyi, G. Fekete, and P. Apor. “Mechanical Power Test and Fiber Composition of Human Leg Extensor Muscles.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 51, no. 1 (1983): 129-35. Brouns, F. “Energy Supplements for Optimum Performance.” New Zealand Journal of Sports Medicine 26 (1998): 12-12. Burd, Nicholas A, Cameron J Mitchell, Tyler A Churchward-Venne, and Stuart M Phillips. “Bigger Weights May Not Beget Bigger Muscles: Evidence from Acute Muscle Protein Synthetic Responses after Resistance Exercise.” Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism 37, no. 3 (2012): 551-54. Burke, Louise. Practical Sports Nutrition. Human Kinetics Publishers, 2007. Burkholder, Thomas J., Brian Fingado, Stephanie Baron, and Richard L. Lieber. “Relationship between Muscle Fiber Types and Sizes and Muscle Architectural Properties in the Mouse Hindlimb.” Journal of Morphology 221, no. 2 (1994): 177-90. Campbell, Bill, and Marie A Spano. Nsca’s Guide to Sport and Exercise Nutrition. Human Kinetics Publishers, 2011. Campos, G. E., T. J. Luecke, H. K. Wendeln, K. Toma, F. C. Hagerman, T. F. Murray, K. E. Ragg, et al. “Muscular Adaptations in Response to Three Different Resistance-Training Regimens: Specificity of Repetition Maximum Training Zones.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 88, no. 1-2 (Nov 2002): 50-60. Clarkson, P. M., W. Kroll, and T. C. McBride. “Maximal Isometric Strength and Fiber Type Composition in Power and Endurance Athletes.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 44, no. 1 (1980): 35-42. Cormie, P., J. M. McBride, and G. O. McCaulley. “Power-Time, Force-Time, and Velocity-Time Curve Analysis of the Countermovement Jump: Impact of Training.” [In eng]. J Strength Cond Res 23, no. 1 (Jan 2009): 177-86. Cormie, P., M. R. McGuigan, and R. U. Newton. “Developing Maximal Neuromuscular Power: Part 1–Biological Basis of Maximal Power Production.” [In eng]. Sports Med 41, no. 1 (Jan 1 2011): 17-38. Costill, D. L., R. Bowers, G. Branam, and K. Sparks. “Muscle Glycogen Utilization During Prolonged Exercise on Successive Days.” [In eng]. J Appl Physiol 31, no. 6 (Dec 1971): 834-8. Coyle, E. F., D. L. Costill, and G. R. Lesmes. “Leg Extension Power and Muscle Fiber Composition.” [In eng]. Med Sci Sports 11, no. 1 (Spring 1979): 12-5. Davies, C. T., J. Wemyss-Holden, and K. Young. “Measurement of Short Term Power Output: Comparison between Cycling and Jumping.” [In eng]. Ergonomics 27, no. 3 (Mar 1984): 285-96. Douris, P. C., B. P. White, R. R. Cullen, W. E. Keltz, J. Meli, D. M. Mondiello, and D. Wenger. “The Relationship between Maximal Repetition Performance and Muscle Fiber Type as Estimated by Noninvasive Technique in the Quadriceps of Untrained Women.” The Journal of Strength & Conditioning Research 20, no. 3 (2006): 699-703. Fitts, R. H., and J. J. Widrick. “Muscle Mechanics: Adaptations with Exercise-Training.” [In eng]. Exerc Sport Sci Rev 24 (1996): 427-73. Fry, A. C., B. K. Schilling, R. S. Staron, F. C. Hagerman, R. S. Hikida, and J. T. Thrush. “Muscle Fiber Characteristics and Performance Correlates of Male Olympic-Style Weightlifters.” [In eng]. J Strength Cond Res 17, no. 4 (Nov 2003): 746-54. Gastin, P. B. “Energy System Interaction and Relative Contribution During Maximal Exercise.” [In eng]. Sports Med 31, no. 10 (2001): 725-41. Gastin, P. B. “Quantification of Anaerobic Capacity.” Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports 4, no. 2 (1994): 91-112. Gehlert, S., S. Weber, B. Weidmann, K. Gutsche, P. Platen, C. Graf, K. Kappes-Horn, and W. Bloch. “Cycling Exercise-Induced Myofiber Transitions in Skeletal Muscle Depend on Basal Fiber Type Distribution.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 112, no. 7 (Jul 2012): 2393-402. Gibala, M. J., and S. L. McGee. “Metabolic Adaptations to Short-Term High-Intensity Interval Training: A Little Pain for a Lot of Gain?” [In eng]. Exerc Sport Sci Rev 36, no. 2 (Apr 2008): 58-63. Green, H. J., M. Burnett, H. Kollias, J. Ouyang, I. Smith, and S. Tupling. “Can Increases in Capillarization Explain the Early Adaptations in Metabolic Regulation in Human Muscle to Short-Term Training?” [In eng]. Can J Physiol Pharmacol 90, no. 5 (May 2012): 557-66. Haff, G Gregory, and Sophia Nimphius. “Training Principles for Power.” Strength & Conditioning Journal 34, no. 6 (2012): 2-12. Hakkinen, K. “Neuromuscular and Hormonal Adaptations During Strength and Power Training. A Review.” [In eng]. J Sports Med Phys Fitness 29, no. 1 (Mar 1989): 9-26. Hakkinen, K., A. Pakarinen, and M. Kallinen. “Neuromuscular Adaptations and Serum Hormones in Women During Short-Term Intensive Strength Training.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 64, no. 2 (1992): 106-11. Hakkinen, K., A. Pakarinen, M. Alen, H. Kauhanen, and P. V. Komi. “Neuromuscular and Hormonal Adaptations in Athletes to Strength Training in Two Years.” [In eng]. J Appl Physiol 65, no. 6 (Dec 1988): 2406-12. Häkkinen, K., and A. Häkkinen. “Muscle Cross-Sectional Area, Force Production and Relaxation Characteristics in Women at Different Ages.” European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology 62, no. 6 (1991): 410-14. Hakkinen, K., and K. L. Keskinen. “Muscle Cross-Sectional Area and Voluntary Force Production Characteristics in Elite Strength- and Endurance-Trained Athletes and Sprinters.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 59, no. 3 (1989): 215-20. Hakkinen, K., M. Alen, W. J. Kraemer, E. Gorostiaga, M. Izquierdo, H. Rusko, J. Mikkola, et al. “Neuromuscular Adaptations During Concurrent Strength and Endurance Training Versus Strength Training.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 89, no. 1 (Mar 2003): 42-52. Hakkinen, K., R. U. Newton, S. E. Gordon, M. McCormick, J. S. Volek, B. C. Nindl, L. A. Gotshalk, et al. “Changes in Muscle Morphology, Electromyographic Activity, and Force Production Characteristics During Progressive Strength Training in Young and Older Men.” [In eng]. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 53, no. 6 (Nov 1998): B415-23. Hakkinen, K., W. J. Kraemer, R. U. Newton, and M. Alen. “Changes in Electromyographic Activity, Muscle Fibre and Force Production Characteristics During Heavy Resistance/Power Strength Training in Middle-Aged and Older Men and Women.” [In eng]. Acta Physiol Scand 171, no. 1 (Jan 2001): 51-62. Harber, M. P., A. R. Konopka, M. D. Douglass, K. Minchev, L. A. Kaminsky, T. A. Trappe, and S. Trappe. “Aerobic Exercise Training Improves Whole Muscle and Single Myofiber Size and Function in Older Women.” [In eng]. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 297, no. 5 (Nov 2009): R1452-9. Hargreaves, M., and M. Spriet. Exercise Metabolism.  Champaign, IL: Human Kinetics, 2006. Hautier, C. A., M. T. Linossier, A. Belli, J. R. Lacour, and L. M. Arsac. “Optimal Velocity for Maximal Power Production in Non-Isokinetic Cycling Is Related to Muscle Fibre Type Composition.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 74, no. 1-2 (1996): 114-8. He, Z. H., R. Bottinelli, M. A. Pellegrino, M. A. Ferenczi, and C. Reggiani. “Atp Consumption and Efficiency of Human Single Muscle Fibers with Different Myosin Isoform Composition.” [In eng]. Biophys J 79, no. 2 (Aug 2000): 945-61. Herzog, W. “Mechanical Properties and Performance in Skeletal Muscles.” In Biomechanics in Sport. 21-32: Blackwell Science Ltd, 2008. Izquierdo, M., J. Ibanez, K. Hakkinen, W. J. Kraemer, M. Ruesta, and E. M. Gorostiaga. “Maximal Strength and Power, Muscle Mass, Endurance and Serum Hormones in Weightlifters and Road Cyclists.” [In eng]. J Sports Sci 22, no. 5 (May 2004): 465-78. Jacobs, R., M. F. Bobbert, and G. J. van Ingen Schenau. “Mechanical Output from Individual Muscles During Explosive Leg Extensions: The Role of Biarticular Muscles.” [In eng]. J Biomech 29, no. 4 (Apr 1996): 513-23. Jeukendrup, A. E. “Nutrition for Endurance Sports: Marathon, Triathlon, and Road Cycling.” [In eng]. J Sports Sci 29 Suppl 1 (2011): S91-9. Jeukendrup, AE, and F. Brouns. “Nutrition for Endurance Sport: From Theory to Practice.” New Zealand Journal of Sports Medicine 26 (1998): 12-12. Jeukendrup, Asker E, and Michael Gleeson. Sport Nutrition: An Introduction to Energy Production and Performance. Human Kinetics Publishers, 2004. Kanehisa, H., S. Ikegawa, and T. Fukunaga. “Comparison of Muscle Cross-Sectional Area and Strength between Untrained Women and Men.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 68, no. 2 (1994): 148-54. Katch, F. & McArdle, W. . Introduction to Nutrition Exercise and Health.  Philadelphia: Lea & Febiger, 1993. Kawamori, N., and G. G. Haff. “The Optimal Training Load for the Development of Muscular Power.” [In eng]. J Strength Cond Res 18, no. 3 (Aug 2004): 675-84. Komi, P. V. “Physiological and Biomechanical Correlates of Muscle Function: Effects of Muscle Structure and Stretch-Shortening Cycle on Force and Speed.” [In eng]. Exerc Sport Sci Rev 12 (1984): 81-121. Komi, P. V. “Training of Muscle Strength and Power: Interaction of Neuromotoric, Hypertrophic, and Mechanical Factors.” [In eng]. Int J Sports Med 7 Suppl 1 (Jun 1986): 10-5. Komi, P. V., and J. Karlsson. “Physical Performance, Skeletal Muscle Enzyme Activities, and Fibre Types in Monozygous and Dizygous Twins of Both Sexes.” [In eng]. Acta Physiol Scand Suppl 462 (1979): 1-28. Komi, P. V., and J. Karlsson. “Skeletal Muscle Fibre Types, Enzyme Activities and Physical Performance in Young Males and Females.” [In eng]. Acta Physiol Scand 103, no. 2 (Jun 1978): 210-8. Kraemer, W. J., and N. A. Ratamess. “Fundamentals of Resistance Training: Progression and Exercise Prescription.” [In eng]. Med Sci Sports Exerc 36, no. 4 (Apr 2004): 674-88. Kraemer, W. J., B. J. Noble, M. J. Clark, and B. W. Culver. “Physiologic Responses to Heavy-Resistance Exercise with Very Short Rest Periods.” [In eng]. Int J Sports Med 8, no. 4 (Aug 1987): 247-52. Kraemer, W. J., B. J. Noble, M. J. Clark, and B. W. Culver. “Physiologic Responses to Heavy-Resistance Exercise with Very Short Rest Periods.” [In eng]. Int J Sports Med 8, no. 4 (Aug 1987): 247-52. Kraemer, W. J., J. F. Patton, S. E. Gordon, E. A. Harman, M. R. Deschenes, K. Reynolds, R. U. Newton, N. T. Triplett, and J. E. Dziados. “Compatibility of High-Intensity Strength and Endurance Training on Hormonal and Skeletal Muscle Adaptations.” [In eng]. J Appl Physiol 78, no. 3 (Mar 1995): 976-89. Kraemer, W. J., K. Hakkinen, R. U. Newton, B. C. Nindl, J. S. Volek, M. McCormick, L. A. Gotshalk, et al. “Effects of Heavy-Resistance Training on Hormonal Response Patterns in Younger Vs. Older Men.” [In eng]. J Appl Physiol 87, no. 3 (Sep 1999): 982-92. Kreider, Richard B, Neil A Schwarz, and Brian Leutholtz. “Optimizing Nutrition for Exercise and Sports.” Nutritional Health  (2012): 391-434. Kumar, V., A. Selby, D. Rankin, R. Patel, P. Atherton, W. Hildebrandt, J. Williams, et al. “Age-Related Differences in the Dose-Response Relationship of Muscle Protein Synthesis to Resistance Exercise in Young and Old Men.” [In eng]. J Physiol 587, no. Pt 1 (Jan 15 2009): 211-7. Kyrolainen, H., J. Avela, J. M. McBride, S. Koskinen, J. L. Andersen, S. Sipila, T. E. Takala, and P. V. Komi. “Effects of Power Training on Muscle Structure and Neuromuscular Performance.” [In eng]. Scand J Med Sci Sports 15, no. 1 (Feb 2005): 58-64. Lamas, L., C. Ugrinowitsch, A. Rodacki, G. Pereira, E. C. Mattos, A. F. Kohn, and V. Tricoli. “Effects of Strength and Power Training on Neuromuscular Adaptations and Jumping Movement Pattern and Performance.” [In eng]. J Strength Cond Res 26, no. 12 (Dec 2012): 3335-44. Loturco, Irineu, Carlos Ugrinowitsch, Hamilton Roschel, Valmor Tricoli, and Juan José González-Badillo. “Training at the Optimum Power Zone Produces Similar Performance Improvements to Traditional Strength Training.” Journal of Sports Science and Medicine 12 (2013): 109-15. MacDougall, J., D. Sale, G. Elder, and J. Sutton. “Muscle Ultrastructural Characteristics of Elite Powerlifters and Bodybuilders.” European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology 48, no. 1 (1982): 117-26. Masuda, T., T. Kizuka, J. Y. Zhe, H. Yamada, K. Saitou, T. Sadoyama, and M. Okada. “Influence of Contraction Force and Speed on Muscle Fiber Conduction Velocity During Dynamic Voluntary Exercise.” [In eng]. J Electromyogr Kinesiol 11, no. 2 (Apr 2001): 85-94. Matthews, H., and M. Matthews. “Nutritional Considerations for Performance and Rehabilitation.” Sports Rehabilitation and Injury Prevention  (2010): 245. McCardle, W.D. , F.I. Katch, and V.L. Katch. Sports and Exercise Nutrition.  Philadelphia: Lippincott, Williams and Wilkins, 1999. Mero, A., and P. V. Komi. “Reaction Time and Electromyographic Activity During a Sprint Start.” [In eng]. Eur J Appl Physiol Occup Physiol 61, no. 1-2 (1990): 73-80. Mero, A., L. Jaakkola, and P. V. Komi. “Relationships between Muscle Fibre Characteristics and Physical Performance Capacity in Trained Athletic Boys.” Journal of Sports Sciences 9, no. 2 (1991/06/01 1991): 161-71. Mero, A., P. Luhtanen, and J. T. Viitasalo. “Relationships between the Maximal Running Velocity, Muscle Fiber Characteristics, Force Production and Force Relaxation of Sprinters.” Scand. J. Sports Sci. 3 (1981): 16-22. Mero, A., P. V. Komi, and R. J. Gregor. “Biomechanics of Sprint Running. A Review.” [In eng]. Sports Med 13, no. 6 (1992): 376-92. Methenitis, S., Ν. Zaras, Α. Stasinaki, Κ. Spengos, C. Papadopoulos, G. Karampatsos, M. Krekoukia, et al. “Muscle Morphology and Performance in Sprinting, Jumping and Throwing.” Paper presented at the 17th Annual Congress of the European College of Sport Science, Bruges, Belgium, 2013. Methenitis, S., Ν. Zaras, Α. Stasinaki, Κ. Spengos, P. Manta, G. Georgiadis, and G.  Terzis. “Muscle Mass, Structure and Fiber Composition: Impacts in Strength and Power Performance. Methenitis, S., Ν. Zaras, Α. Stasinaki, Κ. Spengos, P. Manta, G. Georgiadis, and G.  Terzis. “Muscle Mass, Structure and Fiber Composition: Impacts in Strength and Power Performance Mougios, V. . Exercise Biochemistry.  Champaign (IL): Human Kinetics, 2006. Neptune, R. R., C. P. McGowan, and J. M. Fiandt. “The Influence of Muscle Physiology and Advanced Technology on Sports Performance.” [In eng]. Annu Rev Biomed Eng 11 (2009): 81-107. Newton, Robert U., and William J. Kraemer. “Developing Explosive Muscular Power: Implications for a Mixed Methods Training Strategy.” Strength & Conditioning Journal 16, no. 5 (1994): 20-31. Pozzo, M., B. Alkner, L. Norrbrand, D. Farina, and P. A. Tesch. “Muscle-Fiber Conduction Velocity During Concentric and Eccentric Actions on a Flywheel Exercise Device.” [In eng]. Muscle Nerve 34, no. 2 (Aug 2006): 169-77. Prince, F. P., R. S. Hikida, and F. C. Hagerman. “Human Muscle Fiber Types in Power Lifters, Distance Runners and Untrained Subjects.” [In eng]. Pflugers Arch 363, no. 1 (May 6 1976): 19-26. Pryor, R. R., G. A. Sforzo, and D. L. King. “Optimizing Power Output by Varying Repetition Tempo.” [In eng]. J Strength Cond Res 25, no. 11 (Nov 2011): 3029-34. Rodriguez, N. R., N. M. Di Marco, and S. Langley. “American College of Sports Medicine Position Stand. Nutrition and Athletic Performance.” [In eng]. Med Sci Sports Exerc 41, no. 3 (Mar 2009): 709-31. Rodriguez, N. R., N. M. DiMarco, and S. Langley. “Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance.” [In eng]. J Am Diet Assoc 109, no. 3 (Mar 2009): 509-27. Ronnestad, B. R., H. Nygaard, and T. Raastad. “Physiological Elevation of Endogenous Hormones Results in Superior Strength Training Adaptation.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 111, no. 9 (Sep 2011): 2249-59. Ross, A., M. Leveritt, and S. Riek. “Neural Influences on Sprint Running: Training Adaptations and Acute Responses.” [In eng]. Sports Med 31, no. 6 (2001): 409-25. Stellingwerff, T., M.K. Boit, and P.T. Res. “Nutritional Strategies to Optimize Training and Racing in Middle-Distance Athletes.” Journal of Sports Sciences 25, no. S1 (2007): 17-28. Stewart, D., D. Farina, C. Shen, and A. Macaluso. “Muscle Fibre Conduction Velocity During a 30-S Wingate Anaerobic Test.” [In eng]. J Electromyogr Kinesiol 21, no. 3 (Jun 2011): 418-22. Stone, M. H., K. Sanborn, H. S. O’Bryant, M. Hartman, M. E. Stone, C. Proulx, B. Ward, and J. Hruby. “Maximum Strength-Power-Performance Relationships in Collegiate Throwers.” [In eng]. J Strength Cond Res 17, no. 4 (Nov 2003): 739-45. Stone, M. H., K. Sanborn, H. S. O’Bryant, M. Hartman, M. E. Stone, C. Proulx, B. Ward, and J. Hruby. “Maximum Strength-Power-Performance Relationships in Collegiate Throwers.” [In eng]. J Strength Cond Res 17, no. 4 (Nov 2003): 739-45. Stone, Michael H, William A Sands, JON CARLOCK, Sam Callan, Des Dickie, Karen Daigle, John Cotton, Sarah L Smith, and MICHAEL HARTMAN. “The Importance of Isometric Maximum Strength and Peak Rate-of-Force Development in Sprint Cycling.” The Journal of Strength & Conditioning Research 18, no. 4 (2004): 878-84. Stone, Michael H., Gavin Moir, Mark Glaister, and Ross Sanders. “How Much Strength Is Necessary?”. Physical Therapy in Sport 3, no. 2 (2002): 88-96. Suter, E., W. Herzog, J. Sokolosky, J. P. Wiley, and B. R Macintosh. “Muscle Fiber Type Distribution as Estimated by Cybex Testing and by Muscle Biopsy.” Medicine & Science in Sports & Exercise 25, no. 3 (1993): 363-70. Tanner, Charles J., Hisham A. Barakat, G. Lynis Dohm, Walter J. Pories, Kenneth G. MacDonald, Paul R. G. Cunningham, Melvin S. Swanson, and Joseph A. Houmard. “Muscle Fiber Type Is Associated with Obesity and Weight Loss.” American Journal of Physiology – Endocrinology And Metabolism 282, no. 6 (June 1, 2002 2002): E1191-E96. Terzis, G., G. Georgiadis, E. Vassiliadou, and P. Manta. “Relationship between Shot Put Performance and Triceps Brachii Fiber Type Composition and Power Production.” European Journal of Applied Physiology 90, no. 1 (2003): 10-15. Terzis, G., G. Georgiadis, G. Stratakos, I. Vogiatzis, S. Kavouras, P. Manta, H. Mascher, and E. Blomstrand. “Resistance Exercise-Induced Increase in Muscle Mass Correlates with P70s6 Kinase Phosphorylation in Human Subjects.” [In eng]. Eur J Appl Physiol 102, no. 2 (Jan 2008): 145-52. Terzis, G., G. Karampatsos, and G. Georgiadis. “Neuromuscular Control and Performance in Shot-Put Athletes.”. J Sports Med Phys Fitness 47, no. 3 (2007): 284-90. Terzis, G., G. Stratakos, P. Manta, and G. Georgiadis. “Throwing Performance after Resistance Training and Detraining.” [In eng]. J Strength Cond Res 22, no. 4 (Jul 2008): 1198-204. Terzis, G., K. Spengos, P. Manta, N. Sarris, and G. Georgiadis. “Fiber Type Composition and Capillary Density in Relation to Submaximal Number of Repetitions in Resistance Exercise.” [In eng]. J Strength Cond Res 22, no. 3 (May 2008): 845-50. Terzis, G., K. Spengos, S. Kavouras, P.  Manta, and G Georgiadis. “Muscle Fibre Type Composition and Body Composition in Hammer Throwers.” Journal of Sports Science and Medicine 9, no. 1 (2010): 104-09. Tesch, Per, and Lars Larsson. “Muscle Hypertrophy in Bodybuilders.” European Journal of Applied Physiology and Occupational Physiology 49, no. 3 (1982): 301-06. Tidball, J. G. “Mechanical Signal Transduction in Skeletal Muscle Growth and Adaptation.” [In eng]. J Appl Physiol 98, no. 5 (May 2005): 1900-8. Trappe, S., D. Williamson, M. Godard, D. Porter, G. Rowden, and D. Costill. “Effect of Resistance Training on Single Muscle Fiber Contractile Function in Older Men.” [In eng]. J Appl Physiol 89, no. 1 (Jul 2000): 143-52. Westerblad, H., J. D. Bruton, and A. Katz. “Skeletal Muscle: Energy Metabolism, Fiber Types, Fatigue and Adaptability.” [In eng]. Exp Cell Res 316, no. 18 (Nov 1 2010): 3093-9. Widrick, J. J., J. E. Stelzer, T. C. Shoepe, and D. P. Garner. “Functional Properties of Human Muscle Fibers after Short-Term Resistance Exercise Training.” [In eng]. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol 283, no. 2 (Aug 2002): R408-16. Zaras, Nikolaos, Konstantinos Spengos, Spyridon Methenitis, Constantinos Papadopoulos, Giorgos Karampatsos, Giorgos Georgiadis, Aggeliki Stasinaki, Panagiota Manta, and Gerasimos Terzis. “Effects of Strength Vs. Ballistic-Power Training on Throwing Performance.” Journal of Sports Science and Medicine 12 (2013): 130-37. Κλεισούρας, Β. “Φυσιολογία Της Άσκησης.” Εκδ. Πασχαλίδη. Αθήνα  (2001). Κλεισούρας, Β. Εργοφυσιολογία.  Αθήνα: Salto, 2004. Τερζής, Γ. Εφαρμοσμένη Εργοφυσιολογία Στις Αθλητικές Ρίψεις.  Αθήνα2010.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_3″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Σεμινάρια [/fusion_title][fusion_events cat_slug=”” number_posts=”4″ columns=”1″ picture_size=”auto” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”bloq-widget-seminar-photos” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Πρόσφατα Άρθρα [/fusion_title][fusion_recent_posts layout=”default” hover_type=”liftup” columns=”4″ number_posts=”4″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”blog” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” thumbnail=”yes” title=”yes” meta=”no” meta_author=”no” meta_categories=”no” meta_date=”yes” meta_comments=”yes” meta_tags=”no” excerpt=”no” excerpt_length=”35″ strip_html=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” /][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”2″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Προσφορές από το ηλεκτρονικό κατάστημά μας [/fusion_title][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Διάδρομος CT87 [/fusion_title][fusion_imageframe image_id=”323″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”liftup” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://www.base-eshop.com/imi-epaggelmatiki-chrisi/108268-ct87-5203194448497.html” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/ct87-e1530463677864-300×262.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://www.base-eshop.com/imi-epaggelmatiki-chrisi/108268-ct87-5203194448497.html” title=”” target=”_blank” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”yes” shape=”” icon=”fa-shopping-basket” icon_position=”left” icon_divider=”yes” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Περισσοτερα[/fusion_button][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””] Vivosmart HR Black [/fusion_title][fusion_imageframe image_id=”324″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”liftup” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://www.base-eshop.com/garmin/108394-vivosmart-hr-black-extra-large.html” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/vivosmart-hr-black-extra-large-e1530463848682-300×259.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://www.base-eshop.com/garmin/108394-vivosmart-hr-black-extra-large.html” title=”” target=”_blank” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”yes” shape=”” icon=”fa-shopping-basket” icon_position=”left” icon_divider=”yes” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Περισσοτερα[/fusion_button][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]Syntha 6 EDGE[/fusion_title][fusion_imageframe image_id=”325″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”liftup” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://www.base-eshop.com/proteines/108964-syntha-6-edge-1820g-bsn.html” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/syntha-6-edge-1820g-bsn-e1530464051396-300×286.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://www.base-eshop.com/proteines/108964-syntha-6-edge-1820g-bsn.html” title=”” target=”_blank” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”yes” shape=”” icon=”fa-shopping-basket” icon_position=”left” icon_divider=”yes” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Περισσοτερα[/fusion_button][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_4″ layout=”1_4″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”3″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]Goji Berry NLS[/fusion_title][fusion_imageframe image_id=”327″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”liftup” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://www.base-eshop.com/uper-trofima/109599-goji-berry-100g-nls.html” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.basetraining.org/wp-content/uploads/2018/06/goji-berry-100g-nls-e1530464302407-300×185.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_button link=”https://www.base-eshop.com/uper-trofima/109599-goji-berry-100g-nls.html” title=”” target=”_blank” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” size=”” stretch=”yes” shape=”” icon=”fa-shopping-basket” icon_position=”left” icon_divider=”yes” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Περισσοτερα[/fusion_button][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν οι γυναίκες και οι άντρες μέσα στην ημέρα -Τι δείχνει έρευνα

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes”

Έρευνα-«καμπανάκι» για τα υποκατάστατα της ζάχαρης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes”

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο – Η σημασία της διατροφής και της άσκησης

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes”

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για το 2023 -Οι κορυφαίοι διατροφολόγοι απαντούν

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes”

NEW YEAR’S RESOLUTIONS 2023: 7+1 fitness στόχοι που θα πετύχετε τη φετινή χρονιά!

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes”